3: Just making fun with the mexicans - Reisverslag uit Escondido, Verenigde Staten van Evert Jansen - WaarBenJij.nu 3: Just making fun with the mexicans - Reisverslag uit Escondido, Verenigde Staten van Evert Jansen - WaarBenJij.nu

3: Just making fun with the mexicans

Door: Evert Jansen

Blijf op de hoogte en volg Evert

16 Januari 2012 | Verenigde Staten, Escondido

Hallooo señoras en señors.

Ik spreek al een paar woorden spaans, of ik doe in ieder geval net alsof.
Ik ben nu anderhalve week in Amerika en mijn eerste stageweek zit erop, dus wel weer tijd voor een nieuw verhaaltje want ik heb zat beleefd.
Afgelopen maandag dus de eerste stagedag. Kwart over vijf op, ontbijten brood smeren, iets voor 6 uur wegrijden en half 7 beginnen. Strakke planning elke dag.
Eerst heb ik nog met mijn stagebegeleider gesproken wat de precieze opzet is. Ik ga de eerste weken meewerken in de afdeling genaamd ‘grading line’. Daarna moet ik het systeem wat hier gebruikt wordt zien te verbeteren, efficiënter maken.
In deze afdeling staan zo’n 40 mexicanen aan de lopende band de tray’s met plantenstekken in orde te maken voordat ze in dozen gaan voor het transport.
Eerst dus meewerken op deze afdeling. Mijn taak mocht zijn het aanvullen van de verschillende lopende banden met stektrays. Opzich geen zwaar baantje, ik trof het beter dan mijn lotgenoot Bram, alleen naar een paar uur kun je de repeterende beweging wel dromen. Al die Mexicanen om me heen praten continu spaans met elkaar, daar versta je echt niks van.
De eerste twee dagen vielen me dan ook niet echt mee, ik had bijna geen aansprak en doordat het werk nogal simpel is gaat de tijd niet echt snel. Ik zag het niet echt zitten op deze manier te blijven werken. Toch is dat wel de bedoeling dus ik dacht bij mezelf ik moet er maar het beste van te maken. Ik kwam erachter dat een paar Mexicanen best aardig engels spreken. Ik raakte aardig aan de praat met ze. Het zijn eigenlijk wel lache gasten die Mexicanen. Als je hun verhaal hoort is dat toch wel bijzonder. Veel van hen zijn op hele jonge leeftijd weg van familie gegaan en de grens over gerend om in Amerika een beter bestaan op te bouwen.
Ze moeten hard werken om wat centen bij elkaar te verdienen. Maar daarnaast weten ze ook wel van feesten. De gesprekken werden steeds leuker, echte mannenpraat zegmaar. Het werken beviel dus steeds beter. Ook doordat ik op wat andere afdelingen heb gewerkt.
De pauzes zijn ook wel bijzonder, net of je op de middelbare school zit. De vrouwen en minder stoere mannen zitten op picknicktafels hun aparte voedsel op te eten en de echte kerels hangen rond de pooltafel en maken veel geluid. Naar dat ik een beetje had opgeschept dat ik wel kon poolen werd ik uitgedaagd door wat later bleek de beste pooler van het stel. Ik dacht wel een balletje te kunnen raken maar ik verloor kansloos. Geen hele goeie eerste indruk dus, en daar baal ik nog steeds van. Toch kan ik het goed met me nieuwe collega’s vinden. Ze proberen me nu wat spaans bij te brengen. Ik roep nu tijdens het werk veelal: loco loco = gek, rapido rapdido = snel snel en salut = proost. Verder kan ik goeiemorgen, hoe gaat het en eetsmakelijk zeggen.

In het huisje waar ik verblijf is de sfeer super goed. Ik heb leuke gesprekken met de huisbaas Angela, en de andere 6 bewoners van het huis. Ook met de kinderen van Angela kan ik het goed vinden. De kleinste van de twee had ik beloofd te verslaan met fifa op de xbox. Helaas verloor ik ook dit met om precies te zijn 9-3. De kleine etter vind het nogal leuk dat vaak te zeggen. Ik zal dus hard gaan oefenen om hem binnenkort te kunnen inmaken.
Het eten hier gaat steeds beter. Bram en ik zijn allebei niet het type om elke dag hamburgers te eten. We hebben al redelijk wat op tafel gekregen, zoals bonen bloemkool biefstuk, bijna net zo lekker als thuis. Ook de eerste was is gedraaid en naar wat Indonesische hulp van me huisgenoot kon ik het zelfs aardig opvouwen. Ja moeders mag trots zijn, voor me eigen eten zorgen en de was doen, wie had dat gedacht.

Dit weekend was er een om niet snel te vergeten. Het begon iets minder doordat ik te horen kreeg ook zaterdag te moeten werken en nog wel het beroerdste werk moeten doen ook. Ik mocht de hele dag platen sjouwen in een bloedhete kas. 35 graden en 95% luchtvochtigheid. Ik heb het overleefd. ’s Avonds kwam een studiegenoot op bezoek, hij loopt stage hier drie uur vandaan. We kregen zomaar een aanbod van de vriend van Angela om naar een feest te komen, waar de verjaardag van een nichtje werd gevierd. Volgens Angela was het zeker de moeite waard voor ons een kijkje te nemen. We hadden geen idee wat we ervan moesten verwachten maar we hebben de gok genomen. En dat hebben we geweten. Rond een uur of 9 zijn we er met z’n drieën binnengestapt. We kwamen in een zaal met honderd vrolijke en uitbundig dansende Mexicanen op harde muziek. Het is traditie bij de Mexicanen dat een meisje op haar 15e verjaardag een sweet16 feest krijgt van haar vader. Alle vrienden en familie was aanwezig. Het meisje zelf liep in een grote gala jurk, haar vriendinnen in weinig verbergende jurkjes. Angela had al snel geregeld dat wij in het feest werden opgenomen. We vielen wel wat op geloof ik door onze iets andere danskwaliteiten, maar het was een geweldige ervaring zoiets mee te maken. Weer eens wat anders dan mijn normale zaterdagavond. (Voor degene die dit sterke verhaal niet geloven er is filmmateriaal als bewijs.)
Onze studiegenoot is blijven slapen en de volgende dag, vandaag, zijn we naar San Diego gegaan. Een half uur hier vandaan. San Diego is naar Los Angelos de grootste stad van Californië. We hebben de brug Coronado bridge bewonderd en wat andere mooie plekjes. Als drie boerenlullen hebben we ons goed vermaakt in deze grote echt Amerikaanse stad.
Er zijn vele mooie foto’s gemaakt maar die ga ik er later opzetten want ik ga nu snel slapen, morgen is het weer vroeg dag en begint me tweede stageweek. Ik heb er zin in!

Ik vind het leuk dat jullie de moeite nemen me uitgebreide verhaal te lezen en ook alle reacties lees ik met plezier.

Buenos dias en tot de volgende keer.

Groeten Evert vanuit Escondido.

• 16 Januari 2012 - 07:52

Kees En Reinalda:

hey die evert,

leuk weer een verslag te lezen.
    fijn dat je het goed naar je zin hebt en dat het koken en wassen ook al aardig lukt.
    het is hier eindelijk een klein beetje winter al zijn de voorspellingen dat het maar van korte duur is.
    geniet jij nog maar van het lekkere weer.

groetjes.

• 16 Januari 2012 - 10:05

Sander:

heey die Evert,
    weer een goed spannend verhaal, ik lees het met veel plezier en een tikkeltje jaloezie haha! ik was al bang dat ik veel harder moest werken bij intratuin en jij maar lekker vakantie kon houden maar nu ik zo lees wat voor zwaar werk je doet ben ik gerust gesteld :P!! ik hoop dat de rest van je stage periode ook zo leuk is en dat je nog veel op je blog zet het zijn goede leuke verhalen!

have fun :)

• 16 Januari 2012 - 12:07

Moeders:

ja evert je moeder is trots op je
    als je weer thuis ben willen we best van je kookkunst genieten hoor
    he doe je best groetjes van ons allemaal

• 16 Januari 2012 - 15:39

FAM VAN`T FOORT:

JE MAAK HET NIET TE BONT TOCH EVERT
    VEEL PLEZIER NOG GR DITTA

• 16 Januari 2012 - 19:04

Bertus:

hee vakman, je heb het ook niet makkelijk zo te horen zo zit je in de plantjes en zo ben je een echte huisman die zijn wasje draait.
    blijf lekker feestvieren en genieten, je ben er nu toch.

• 23 Januari 2012 - 21:07

Huts En Helma:

Ha die Evert,

Zo te zien en lezen is je keus voor Amerika geen verkeerde. Leuk huis, mooie omgeving, zee en strand, cafe met strakke tieten en geen heimwee wat wil je nog meer? Een nadeeltje je moet ook nog studeren/werken.

Veel succes het ga je goed

• 23 Januari 2012 - 21:27

Erik:

Hey Evert!

super leuk om te lezen, ben wel jaloers!!!!! lijkt me gaaf om mee te maken!

heel veel succes en plezier, ga je volgen!

groet erik

• 27 Januari 2012 - 10:00

Jantine:

Hej Evert!
    Leuk je verslag te lezen! :)
    Klinkt goed allemaal! :) Je treft het wel dat je samen met Bram dr zit denk ik, heb je in elk geval iets Nederlands-pratends in de buurt haha :P
    En lekker temperatuurtje :P Hier in Denemarken ligt nu sneeuw :P
    Groetjesss,
    Jantine

• 27 Januari 2012 - 15:54

Gerrie:

leuk verhaal evert! straks vallen de nederlandse feestjes nog tegen.

• 04 April 2012 - 18:12

Teus En Hennie:

Hoi Evert.
    Heel erg leuk zo jou verslagen te lezen en wat een mooie foto's wat kun jij terug kijken op een mooie tijd in je leven.
    Veel geleerd en gezien ,maar er zullen veel mensen blij zijn als je weer terug bent
    maar geniet hier nog maar van!
    Een fijne terugreis en we blijven je volgen!

Groetjes Teus en Hennie Veenendaal.